(B)logboek

Nooit Volmaakt (TA111) werd 111

Al heel lang staat in het zeil van de Nooit Volmaakt het zeilnummer TA111. Een overblijfsel uit de jaren '80 en '90 toen er nog veel wedstrijden met tjalken werden gezeild. In 2021 werd het schip 111. Een mooie gelegenheid om u als bezoeker van deze website mee te nemen in de lange geschiedenis van de Nooit Volmaakt.

De Strontrace 2022

Ook in 2022 stond de Nooit Volmaakt weer op de deelnemerslijst van de Strontrace.
In dit verslag blikt schipper Rob terug op weer een enerverende, maar zeker ook zware editie. Een editie die gekenmerkt wordt door aanvankelijk wind, gevolgd door mist op het Markermeer, geen wind en uiteindelijk veel wind.

Dinsdagmiddag 18 oktober: zeilen in Haarlem

De Strontrace 2021: deel 4

Omdat er zoveel is gebeurd tijdens de Strontrace van 2021 willen we in een vierdelige serie met veel foto's en verhalen terugblikken.
In dit 4e en laatste deel blikt schipper Rob terug op het traject Warmond - Workum. Een traject dat gekenmerkt wordt door wind, meer wind en uiteindelijk heel veel wind. Met uiteindelijk een heldenontvangst in Workum en mooie ervaring rijker voor schipper en bemanning.

Woensdagmiddag 20 oktober: terug in it Soal in Workum
Jagend langs de Ringvaart

De Strontrace 2021: deel 3

Omdat er zoveel is gebeurd tijdens de Strontrace van 2021 willen we in een vierdelige serie met veel foto's en verhalen terugblikken.
Dit derde beschrijft de dinsdagmiddag, toen de wind enorm was toegenomen en er voor elke meter vooruitgang geknokt moest worden. Maar eenmaal weer onder zeil richting Warmond werd het een nek-aan-nek race om als 3e in Warmond aan te komen

De Strontrace 2021: deel 2

Omdat er zoveel is gebeurd tijdens de Strontrace van 2021 willen we in een vierdelige serie met veel foto's en verhalen terugblikken.

Dit tweede deel gaat over het stuk vanaf de Nieuwe Meer tot aan de Kaag. Hard werken voor de bemanning van de schepen, want in de middag ging het steeds harder waaien.

Samen met de Jonge Durk in de brug bij Nieuwe Wetering
De Strontrace 2021
Jagend Het Soal uit

De Strontrace 2021: deel 1

Omdat er zoveel is gebeurd tijdens de Strontrace van 2021 willen we in een vierdelige serie met veel foto's en verhalen terugblikken.

In dit eerste deel een mooi stukje in memoriam, het vertrek en het tactische verloop, de beslissingen en het harde werk van de bemanning.

De droom van pa

2020 was voor ons, ondanks de Coronacrisis, een fantastisch jaar! Samenwerkingen met een Russische gids, korte zeilsnacks in de vorm van individueel boekbare zonsondergangstochten op de donderdag, en een uitverkochte week tochtjes maken vanuit het centrum van Nieuwkoop zorgden voor het beste jaar sinds de start! Iets wat we komend jaar natuurlijk hopen te overtreffen, zodat we de droom van pa kunnen verwezenlijken.

Blije schipper van de Nooit Volmaakt
Shanties aan boord van het schip
Herinneringsplaatje op de vlaggenstok

De zilveren knop

Op de vlaggenstok van de Nooit Volmaakt is een klein zilver herinneringsplaatje gemonteerd.

De Strontrace

Eigenlijk al sinds het begin van deze bijzondere wedstrijd, is de familie Ligtenberg betrokken bij het evenement. Hun woonplaats Vijfhuizen ligt nagenoeg aan de route en dus was het logisch dat tijdens de race de schepen gevolgd werden. Rob´s vader Leo was al vroeg besmet met het Strontracevirus. En, dat virus bleek besmettelijk: schipper Rob voer met de Nooit Volmaakt in 2019 imiddels zijn 17e Strontrace.

Start van de Strontrace 2018
(Omke)Tjitte Brouwer tjdens de Muiderhardzeildagen

Weerzien met de Nooit Volmaakt

Een van de oud-schipper-eigenaren Tjitte Brouwer, befaamd schipper van het skûtsje van Heerenveen, voer eind jaren 80 mee met zijn oude vrachtschip tijdens de Muiderhardzeildagen. Hij gaf een weekendje zeilles.

Terug in Eastermar

Het had al een tijdje in de planning gestaan: het reisje ergens in de jaren 80, tijdens de vakantie naar het Friese Eastermar, waar de Nooit Volmaakt vanaf 1910 - 1938 haar thuishaven had. Een krap uur nadat het schip lag afgemeerd, zat de volledige kajuit vol met familieleden van schipper Klaas Boom. En ook de vrouw van de schipper Jinke Boom - van der Meer werd uit het bejaardentehuis opgehaald voor een reunie met haar skûtsje.

De schippersvrouw (links op de foto) na vele jaren herenigd met haar schip
1980 de Flevorace. De 1e wedstrijd.

Weer onder zeil...

Na 5 jaar hard werken was de Nooit Volmaakt in 1980 weer onder zeil. Niet meer als zeilend vrachtschip, maar als luxe zeiljacht. In augustus van dat jaar deed ze mee aan haar eerste wedstrijd: de Flevorace op het IJsselmeer. Er zouden er nog zeer vele volgen.

Leo's jeugddroom

Scheepstimmerman Leo Ligtenberg, vader van de huidige schipper-eigenaar Rob, zag in zijn jeugd een tjalk zeilen op de Maas in Rotterdam. Daar wil ik ooit ook mee varen, nam hij zich voor. Bijna elke zondagmiddag ging het gezin Ligtenberg "een stukje rijden". Steevast eindigde dat zondagse uitje in een haven, waar hij op zoek was naar zijn droomschip.

Tientallen tjalken heeft hij bekeken en bezocht. Uiteindelijk zag hij in 1975 in Penningsveer de Nooit Volmaakt liggen.

Als woonark in de Prinsengracht
Als woonark in de Prinsengracht

Het ontbrekende puzzelstukje

In de periode van 1961 - 1975 heeft de Nooit Volmaakt, die toen Geke heette in de Prinsengracht in Amsterdam gelegen, ter hoogte van Noordermarkt. Wie hebben er in die periode op het schip gewoond? Een vraag die tot op de dag van vandaag onbeantwoord is gebleven.

De periode 1958 - 1961

In 1958 wordt de Nooit Volmaakt vanuit Delfzijl naar het Utrechtse Nigtevecht gesleept. Daar blijft ze tot 1961 dienst doen als woonark.


Van 1958 / 1961 ligt de Nooit Volmaakt in Nigtevecht.
In 1953 wordt de ligplaats van de Nooit Volmaakt het Damsterdiep in Delfzijl.

De periode 1953 - 1958

Naar de sloop of ombouw tot woonark: dat gebeurde er met heel veel skûtsjes toen de zeilvaart definitief voorbij was. De Nooit Volmaakt werd omgebouwd tot woonark, anders had ze nu niet meer gevaren.

De periode 1938 - 1953

In de nadagen van de zeilvaart verandert de Nooit Volmaakt een aantal keer van eigenaar. Er is eigenlijk niet bijzonder veel bekend uit die periode.

Schipper Klaas Boom verkocht de Nooit Volmaakt in 1938. Hier poseert hij met zijn familie aan boord van de Rival, zijn nieuwe (grotere) schip.
Klaas Boom en zijn vrouw Jinke.

De 2e schipper-eigenaar

Klaas Johannesz Boom (1890 - 1977) koopt het schip in in 1919 van zijn broer Jan. De Nooit Volmaakt heeft 4 ton meer laadvermogen dan het vorige schip waar Klaas mee voer. Net als broer Jan woont ook hij in Oostermeer. Hij is getrouwd met Jinke van der Meer (1890 - 1983) en ze krijgen drie kinderen: Johannes, Trijntje (Tine) en Sjoerdtje.

De opdrukker van het skûtsje Nooit Volmaakt

In 1933 kocht schipper Klaas Boom een opdrukker; met de komst van dit kleine duwbootje was men niet meer afhankelijk van de wind. Jaren later kwamen er nog ander opdrukkers in de familie.

De 1e opdrukker van de Nooit Volmaakt

Het tijdelijke naambordje

In 1919 kocht schipper Klaas Boom de Nooit Volmaakt van zijn Broer. De mooie gelakte naamborden van tegenwoordig, waren er nog niet. Wel was er een tijdelijke oplossing... die al meer dan 92 jaar bewaard is gebleven...

Schipper Jan Boom, de 1e schipper-eigenaar van de Nooit Volmaakt

De eerste schipper

Jan Johannes Boom (1880 - 1930), uit het Friese Eastermar was de eerste schipper/eigenaar van de Nooit Volmaakt, die toen nog Dankbaarheid heette. Hij kocht het schip van werfbaas Alle Berends Barkmeijer die het schip op zijn werf Barkmeijer Briltil - bij gebrek aan opdrachten op dat moment - voor eigen rekening had gebouwd.

Barkmeijer Brilitil, Bron website skûtsjehistorie.nl

De bouw

In 1910 werd de Nooit Volmaakt gebouwd. Bij de bouw kreeg het schip de naam Onderneming. Opdrachtgever was Alle Berends Barkmeijer, de werfbaas van scheepswerf Barkmeijer in Briltil (Groningen). Een scheepswerf met een lange staat van dienst waar een groot aantal skûtsjes gebouwd is.