De droom van pa

De droom van pa

Door Lex Ligtenberg

Het is 3 november 2018, we hebben net een gezinsfoto laten maken als cadeau voor moeders verjaardag en zijn nog wat gaan drinken in de stad. Ik heb mijn ouders en broertjes al een tijdje niet gesproken en een foto laten maken zorgt binnen het gezin voor de nodige hilariteit over neppe glimlachjes, ongemakkelijke handen op schouders en ontelbare pogingen voor die ene, niet bestaande, perfecte foto. We hebben een hoop lol met z’n allen.

Ook de boot komt hier voor het eerst in lange tijd ter sprake. ‘De boot’ is het skûtsje de Nooit Volmaakt uit het jaar 1910 en is al sinds 1975 in de familie. Dik twee generaties zijn grootgebracht met de boot en de derde generatie volgt. Vakanties, zeiltochtjes, wedstrijden. Voor mij was het vroeger de gewoonste zaak van de wereld. Maar sinds een jaar of wat ben ik gaan inzien hoe bijzonder dit eigenlijk is.

Mijn vader Rob heeft de boot sinds kort officieel overgenomen van oma. Ze is nu van hem. Of zoals hij het zelf zegt, ik heb haar nu in bruikleen. Een paar jaar eerder heb ik hem het laatste zetje gegeven om voor zichzelf te gaan beginnen als charterschipper. Ik belde hem op en zei: ‘Pap, ik heb een klant voor je’. Het eerste tochtje werd overigens een fiasco, de wet van Murphy was van kracht. Alles ging mis en in plaats van een dagje zeilen op de Westeinderplassen werd het een dagje tuffen op een Aalsmeerse Praam langs de eilandjes. Vanaf hier kon het in ieder geval alleen nog maar beter.

Nadat we de koffie op hebben besluiten mijn broertje Ronald en ik om samen met pa een vergadering in te plannen om naar de mogelijkheden te kijken zodat we de boot naar een hoger plan kunnen tillen. Sindsdien houdt Ronald de helicopterview over het project en ben ik het klankbord en het geweten van mijn vader.

We hebben de droom van pa in beeld gebracht en op papier gezet. Wat hij voor zich ziet is een herwaardering van het Varend Erfgoed in de Randstad. Langs de vele meren, plassen en andere wateren die de Randstad rijk is, moeten de bruine zeilen van de historische vloot te zien zijn aan de horizon. Een prachtig stukje Nederlandse cultuurhistorie beschikbaar voor zowel buitenlandse toeristen als lokale residenten. Het liefst zonder de motor überhaupt te starten en zo dus 100% duurzaam!

2020 was voor ons, ondanks de Coronacrisis, een fantastisch jaar! Samenwerkingen met een Russische gids, korte zeilsnacks in de vorm van individueel boekbare zonsondergangstochten op de donderdag, en een uitverkochte week tochtjes maken vanuit het centrum van Nieuwkoop zorgden voor het beste jaar sinds de start! Iets wat we komend jaar natuurlijk hopen te overtreffen, zodat we de droom van pa kunnen verwezenlijken. Aankomend jaar komt er op onze thuishaven aan het zeilfort te Kudelstaart in ieder geval al één schip bij, waarmee die droom al een heel klein stukje dichterbij komt.

Delen:

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws van de Varen met de Nooit Volmaakt in jouw inbox!

Volg ons!

Misschien vind je dit ook leuk

(B)logs

De strontrace 2021 deel 2

De wind die op dinsdagmiddag was gaan waaien, zorgde er voor dat veel schippers en hun bemanningen het zwaar hadden. Er bleek bovendien dat de nummers 3 t/m 6 bij de Kaag elk een eigen route hadden gekozen. Maar welk schip heeft de juiste keuze gemaakt?

Lees verder >

2 gedachten over “De droom van pa”

  1. Door een beetje toeval in 2019 in Nieuwkoop kennisgemaakt met Rob en de Nooitvolmaakt. In één woord: geweldig!!
    Door ziekte een jaartje moeten overslaan, maar verder meerdere malen per jaar mogen genieten van de prachtige, gevarieerde tochten op de Nooitvolmaakt en de passie die Rob met dit geweldige schip heeft. En al zijn verhalen en ervaringen. Iedere keer weer iets nieuws gehoord en geleerd. Dankjewel Rob!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven