Het verhaal

Al meer dan 40 jaar in de familie

Als woonark in de Prinsengracht

Leo's jeugddroom

Scheepstimmerman Leo Ligtenberg, vader van de huidige schipper-eigenaar Rob, zag in zijn jeugd een tjalk zeilen op de Maas in Rotterdam. Daar wil ik ooit ook mee varen, nam hij zich voor. Bijna elke zondagmiddag ging het gezin Ligtenberg "een stukje rijden". Steevast eindigde dat zondagse uitje in een haven, waar hij op zoek was naar zijn droomschip.

Tientallen tjalken heeft hij bekeken en bezocht. Uiteindelijk zag hij in 1975 in Penningsveer de Nooit Volmaakt liggen.

1980 de Flevorace. De 1e wedstrijd.

Weer onder zeil...

Na 5 jaar hard werken was de Nooit Volmaakt in 1980 weer onder zeil. Niet meer als zeilend vrachtschip, maar als luxe zeiljacht. In augustus van dat jaar deed ze mee aan haar eerste wedstrijd: de Flevorace op het IJsselmeer. Er zouden er nog zeer vele volgen.

Jan Boom, de eerste schipper-eigenaar

De geschiedenis in kaart

Nagenoeg de hele geschiedenis van de Nooit Volmaakt is in kaart gebracht: namen van de meeste schipper/eigenaren zijn bekend, de schippersvrouw van de 2e schipper is aan boord geweest en ook zijn er originele foto's beschikbaar. Verder: in 1938 is het schip verlengd en rond 1953 kwam de Nooit Volmaakt in de Amsterdamse Prinsengracht terecht terecht als woonark.

Start van de Strontrace 2018

De Strontrace

Eigenlijk al sinds het begin van deze bijzondere wedstrijd, is de familie Ligtenberg betrokken bij het evenement. Hun woonplaats Vijfhuizen ligt nagenoeg aan de route en dus was het logisch dat tijdens de race de schepen gevolgd werden. Rob´s vader Leo was al vroeg besmet met het Strontracevirus. En, dat virus bleek besmettelijk: schipper Rob voer met de Nooit Volmaakt in 2019 imiddels zijn 17e Strontrace.

Herinneringsplaatje op de vlaggenstok

De zilveren knop

Op de vlaggenstok van de Nooit Volmaakt is een klein zilver herinneringsplaatje gemonteerd.