Al meer dan een halve eeuw vaste passagier

Sinterklaas Vijfhuizen: al 50 jaar aan boord van de Nooit Volmaakt

Al vanaf de jaren ’60 was het elk jaar een vaste gewoonte: ergens in november kwam Sinterklaas met zijn assistenten aan boord van het schip van de familie Ligtenberg. Tijd voor een korte terugblik.

Van de Nieuwe Brug naar het dorp

Vanuit Vijfhuizen voer Leo Ligtenberg in de jaren ’60 met zijn schip (de VIOS) naar de Nieuwe Brug, waar bij de gelijknamige speeltuinvereniging elk jaar weer de kinderen op de goedheiligman zaten te wachten. De VIOS is al lang geleden verkocht en ook de speeltuinvereniging is een aantal jaar geleden opgeheven. Maar, de traditie van het Sinterklaasvaren is al die jaren blijven bestaan. Alleen de eindbestemming verplaatste van de Nieuwe Brug naar het dorp Vijfhuizen (om precies te zijn naar restaurant de Ouwe Meerpaal en later (wegens een naamsverandering) naar de Nieuwe Meerpaal.

Sinterklaas in Vijfhuizen_1

Windenergie

Duurzaamheid, schone energie, CO2 uitstoot. Het lijken onderwerpen van de huidige tijd, maar ook in de jaren ’70 speelde er al een energiecrisis. Vandaar dat schipper Leo Ligtenberg het een passend idee vond om op windkracht naar Vijfhuizen te komen.

Omdat de wind uit het zuidwesten kwam, stapte Sinterklaas in het zuidelijker gelegen Cruquius aan boord. Het was die dag nogal buiig. En, vlak voordat het schip Vijfhuizen binnenzeilde, begon het enorm hard te waaien. Sinterklaas en al zijn Pieten stonden in de kajuit dicht op elkaar en toen ging het echt helemaal los. Het schip ging zo scheef dat het water door de gangboorden liep. Behoorlijk dikke paniek bij Sint en de Pieten. Door de enorme snelheid van de Nooit Volmaakt sloeg het water over de dijk. Gelukkig duurde de bui maar kort en – bijkomend voordeel – door die wind waren we ruimschoots op tijd bij de Meerpaal. Maar, het experiment met het zeilen is nooit meer herhaald.

Stremming

Het ging al jaren goed: ’s ochtends voer de Nooit Volmaakt vanaf haar vaste ligplaats in Aalsmeer naar de Nieuwe Brug, waar Sint en zijn gezelschap aan boord kwam. En altijd draaiden de bruggen nog volgens hun vaste dienstregeling. Totdat….. er een in een bepaald jaar verandering in de brugtijden was doorgevoerd. Schipper Bas voer bij de brug van Sloten en tot zijn grote verbazing stond die op dubbel rood. De Nooit Volmaakt kon er niet onderdoor. Met grote spoed is hij toen door iemand uit Aalsmeer opgehaald met een auto. En met nog grotere spoed heeft hij samen met zijn zus Saskia een open vlet opgehaald. Onderweg naar de brug bij Sloten werd die boot volgepompt, waardoor ze er net onder door konden.

Sinterklaas in Vijfhuizen_4

De brugwachter

Dubbelrood: waar hadden we dat eerder gezien? Dit keer was het bij de brug in Vijfhuizen. Hoe het was gekomen? Eigenlijk niet zo belangrijk; het is immers liefdewerk oud papier. Maar hoe dan ook: er was niemand op die bewuste zaterdagochtend met een sleutel van de brug. En ja, de Nooit Volmaakt is toch echt te hoog om onder de brug bij Vijfhuizen door te kunnen. In allerijl werden er een aantal kleine roeibootjes geregeld en zo ging Sinterklaas met zijn gezelschap onder de brug door en werd het alsnog opgelost.

2023: Alles was geregeld.....

Nou ja, het weer zat een beetje tegen. Maar 9.00 uur sharp zat de brugwachter van Sloten helemaal klaar om zijn brug te openen voor de Nooit Volmaakt. Helaas, het zou die dag niet zo ver komen.

De Nooit Volmaakt voer vanuit Aalsmeer richting het Amsterdamse Bos. Eenmaal voorbij de Bosrandbrug (die draaide wel) kwam een rode gloed schpper .Bas tegemoet. Dat voorspelde weinig goeds. En inderdaad: de lichten stonden op dubbelrood en dat zouden ze het hele weekend blijven. En ja, dat betekende dat Nooit Volmaakt er niet door kon.

Het toeval wilde dat de werkschuit van schipper Bas lag aangemeerd bij de Watersportvereniging Zwanenburg. Dus, even snel schakelen: Nooit Volmaakt terug naar waar ze vandaan kwam, snel in de auto naar Zwanenburg waar de werkschuit snel werd schoongespoeld. Snel de mobiele kraan van het schip gereden, Sinterklaas en zijn Pieten aan boord en uiteindelijk kwam het toch nog goed.

Sinterklaas in Vijfhuizen 2023.
Sinterklaas aan boord van een werkschuit

Ook meevaren?

Wil je net als Sinterklaas ook eens meevaren met de Nooit Volmaakt?

Delen:

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws van de Varen met de Nooit Volmaakt in jouw inbox!

Volg ons!

Misschien vind je dit ook leuk

(B)logs

De strontrace 2021 deel 2

De wind die op dinsdagmiddag was gaan waaien, zorgde er voor dat veel schippers en hun bemanningen het zwaar hadden. Er bleek bovendien dat de nummers 3 t/m 6 bij de Kaag elk een eigen route hadden gekozen. Maar welk schip heeft de juiste keuze gemaakt?

Lees verder >

De strontrace 2022

Maandag 17 oktober om 13.00 uur werd het startsein gegeven voor de 49e Strontrace. Aan de start 4 schepen in de lichte klasse en 4 in de zware klasse. In de lichte klasse, waar de Nooit Volmaakt in vaart, was het duidelijk tussen wie de strijd om de titel zou gaan.

Lees verder >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven