Zeiltochten op de Nieuwkoopse plassen

Rondvaart onder zeil

Foto: Albert Grossguth

Een dagje cultuur

Van dinsdag 12 juli tot en met zaterdag 16 juli a.s. staan er dagelijks 2 rondvaarten onder zeil op het programma. Net als in augustus 2020 en 2021 ligt de Nooit Volmaakt dan in de dorpshaven van Nieuwkoop aan het Reghthuysplein. Vanaf die plek begint een 2,5 uur durende zeiltocht over de Nieuwkoopse Plassen. Ter gelegenheid van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie kunt u in die periode - eveneens op het Reghthuysplein - de buitenexpositie Linie van Boven gratis bekijken. Kortom, een prima reden om in Juli een dagje Nieuwkoop in uw agenda te zetten.

Dronebeelden

In 2021 voer de Nooit Volmaakt een min of meer vast traject door dit prachtige natuurgebied. Om van de rust van de natuur te kunnen genieten, gebeurde dat uiteraard zo veel mogelijk op zeil en zo weinig mogelijk op de motor. Van die avondtochten zijn onderstaande prachtige dronebeelden gemaakt.

Combinatie met Lekker Eten en Drinken

Direct naast de haven is het restaurant Lekker Eten en Drinken gevestigd. U kunt een avondje varen met de Nooit Volmaakt beginnen met een etentje op het sfeervolle terras. Of u kunt in het geval van een middagtocht, een heerlijke middag op het water afsluiten met een heerlijk diner.
Zie www.lekkeretenendrinken.nl/

Combinatie met Restaria Plein 21

Op het Reghthuysplein vindt u dit nieuwe restaurant. Keuze genoeg dus in Nieuwkoop om uw vaartocht met de Nooit Volmaakt te combineren met een lunch of diner.
Zie www.restariaplein21.nl/

Welkom aan boord

Rond 13.30 / 18.30 uur nodigt de schipper u uit om aan boord te komen. Daar geeft hij een stukje uitleg over de geschiedenis van het schip, dat begon bij de bouw van het schip. Ook krijgt u uitleg over hoe vroeger het vervoer over water plaatsvond. En uiteraard zijn er de nodige aanwijzingen op het gebied van veiligheid aan boord. Zeilervaring is overigens niet nodig.

De trossen los

Na het welkomstwoord door de schipper zal het schip van wal steken. Zodra er ruimte is, wordt het zeil gehesen en gaat de motor uit. Tijdens deze zeiltocht wordt u als gast actief betrokken bij het varen. En u krijgt een stukje uitleg over de geschiedenis van het schip, waarbij u het een en ander leert over hoe vroeger het vervoer over water plaatsvond.

De route

Hoe de route precies zal lopen, hangt helemaal af van de windrichting en windsterkte. De schipper zal proberen om de motor niet vaker te gebruiken dan noodzakelijk. Na afloop van de tocht komt het schip weer terug in de dorpshaven van Nieuwkoop.

Terug in de haven

Rond 21.00 uur voor de avondtochten en 16.00 uur voor de middagtochten, is het schip weer terug in de haven bij het Reghthuysplein, waar u wellicht op het terras nog even kunt nagenieten van een bijzondere ervaring.

Reghthuysplein Nieuwkoop
De opstaplocatie
In alle rust genieten...
..,zonder het geluid van een motor.

Over het schip

De Nooit Volmaakt: gebouwd in 1910, vrachtschip, woonark, recreatieschip en dagtochtenschip in het Groene Hart. Veel korter kun je 110 jaar geschiedenis niet samenvatten van dit stukje Varend erfgoed, dat al 45 jaar in bezit is van de familie van huidige schipper Rob Ligtenberg.

Als vrachtschip in de jaren 30 in Franeker
Woonark in Nigtevecht en van 1961 - 1975 in Amsterdam
Vakantie in Friesland
Dagtochtenschip in het Groene Hart