zeiltochten op de Nieuwkoopse plassen

In de periode van 15 t/m 21 augustus 2020 organiseerde .

Foto: Albert Grossguth

Een terugblik op een week nieuwkoopse plassen

De Nooit Volmaakt lag van 15 t/m 21 augustus 2020 in de dorpshaven van Nieuwkoop aan het Reghthuysplein. Van daar uit begon een 2,5 uur durende zeiltocht over de Nieuwkoopse Plassen. Een groot aantal gasten heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. En, de reacties waren unaniem zeer enthousiast.

Over het schip

De Nooit Volmaakt: gebouwd in 1910, vrachtschip, woonark, recreatieschip en dagtochtenschip in het Groene Hart. Veel korter kun je 110 jaar geschiedenis niet samenvatten van dit stukje Varend erfgoed, dat al 45 jaar in bezit is van de familie van huidige schipper Rob Ligtenberg.

Als vrachtschip in de jaren 30 in Franeker
Woonark in Nigtevecht en van 1961 - 1975 in Amsterdam
Vakantie in Friesland
Dagtochtenschip in het Groene Hart

Programma

De avondtochten beginnen om 18.30 uur; de middagtochten op zaterdag, zondag en vrijdag beginnen om 14.30 uur. De Nooit Volmaakt ligt in de dorpshaven aan het Regthuysplein, het centrum van Nieuwkoop.

De trossen los

Na het welkomstwoord door de schipper zal het schip van wal steken. Zodra er ruimte is, wordt het zeil gehesen en gaat de motor uit. Tijdens deze zeiltocht wordt u als gast actief betrokken bij het varen. En u krijgt een stukje uitleg over de geschiedenis van het schip, waarbij u het een en ander leert over hoe vroeger het vervoer over water plaatsvond.

De route

Hoe de route precies zal lopen, hangt helemaal af van de windrichting en windsterkte. De schipper zal proberen om de motor niet vaker te gebruiken dan noodzakelijk. Na afloop van de tocht komt het schip weer terug in de dorpshaven van Nieuwkoop.

Terug in de haven

Rond 21.00 uur voor de avondtochten en 17.00 uur voor de middagtochten, is het schip weer terug in de haven bij het Reghthuysplein, waar u wellicht op het terras nog even kunt nagenieten van een bijzondere ervaring.

Voor wie?

Meezeilen op de Nooit Volmaakt staat in principe open voor iedereen. En, zeilervaring is niet nodig. De ervaring heeft echter geleerd dat jongere kinderen het varen op zo'n groot schip in het begin erg interessant vinden. Maar, na een uurtje varen is het einde van de spanningsboog wel bereikt. En dan is 2,5 uur best wel lang. Vandaar dat we als leeftijdsindicatie 12 jaar opgeven.

Ook is het wel belangrijk dat u redelijk mobiel bent. In verband met de veiligheid tijdens het zeilen moet u zich enigszins makkelijk en zelfstandig kunnen verplaatsen. Dat is zeker belangrijk als het ietsje meer waait. Houdt u hier rekening mee voordat u zich inschrijft.

Kosten

De kosten per persoon bedragen € 37,50. Dit is inclusief koffie / thee en een frisdrankje.

Covid-19

Lees - voordat u aan boord stapt - het corona-protocol dat van toepassing is voor de vaartochten op de Nieuwkoopse Plassen.

Bestel je tickets online

Bestel en betaal je tickets online! Klik op onderstaande buttons om naar het inschrijfformulier te gaan.

Reghthuysplein Nieuwkoop
De opstaplocatie
In alle rust genieten...
..,zonder het geluid van een motor.